Barn med ADHD

ADHD-människor behöver utöva sina intressen i ett tempo som omgivningen uppfattar som högt, och på sitt eget sätt. Omgivningen visar ofta dålig förståelse för detta, och ADHD-personen får ta emot mycket kritik för sitt sätt att vara, ett faktum som leder till frustration och dåligt självförtroende. Det leder också till att ADHD-personerna, som brukar vara mycket kreativa, skarpsinniga och intelligenta, får svårt att få utlopp för sina positiva sidor.

ADHD-personer kan uppfattas som temperamentsfulla och man säger ofta, lite nedsättande, att de har ett "häftigt humör". Dessa "humörsvängningar" är dock ingenting annat än normala känslomässiga reaktioner på olika händelser och stimuli. ADHD-personer blir inte arga utan anledning, det som skiljer dem från vad vi kallar normalt är snarare att de reagerar kraftigare och fortare än andra

ADHD-barn får i regel ENBART negativ feedback. De får höra att de är klumpiga, dumma, elaka, våldsamma, okoncentrerade, lata, stökiga, etcetera. Ofta upplever föräldrar och andra vuxna barnen som så jobbiga och provocerande att de nästan oavbrutet skäller ut dem för olika beteenden. När barnen är lugnare och gör något som uppfattas som positivt är de vuxna så utmattade av bråk att de inte orkar komma med någon positiv feedback utan bara pustar ut.

I gymnastiken blir ADHD-barnet snabbt en sådan som ingen vill ha i sitt fotbollslag, och som genom sin klumpighet fungerar dåligt i de flesta idrottsgrenar. De flesta blir mobbade, och får höra av både andra barn och lärare att de är korkade och klumpiga.

Förutom att vakenheten är sänkt vid ADHD, varierar den också kraftigt under dygnet. Den är i regel dålig under morgonen och förmiddagen, vilket leder till att dessa personer uppfattas som irritabla och sura på morgonen och har svårt för att komma upp ur sängen. Mitt på dagen förbättras den, för att sedan sjunka kraftigt vid femtiden på eftermiddagen, vilket ibland leder till en stunds sömn om omständigheterna tillåter. Därefter stiger vakenheten igen och är ofta som högst runt midnatt och därefter, vilket naturligtvis leder till stora problem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0